Algemeen voorkomen

 Een actieve, lenige, sterke, werkende terriër met een geweldig karakter en een flexibel lichaam van gemiddelde lengte. Zijn vlugge bewegingen passen bij zijn levendige uitdrukking. De vacht mag gladharig, ruwharig of broken zijn. De gehele hond is langer dan hoog, dat wil zeggen rechthoekig. De lichaamsdiepte van schoft tot onderzijde van de borstkas behoort gelijk te zijn aan de beenlengte van elleboog tot de grond. De omvang van het lichaam achter de ellebogen behoort ongeveer 40-43 cm te zijn. 
Ideale hoogte: 25 cm tot 30 cm 

Karakter

 

De Jack Russell is binnenshuis een gezellige hond. Zij zijn zeer trouw aan hun familie en kunnen, zeker als ze er mee zijn opgegroeid, goed met kinderen overweg. Een Jack Russell is ontzettend actief. Een gezonde Jack Russell, in goede conditie, is nagenoeg onvermoeibaar. Zorg er daarom voor dat u hem voldoende bezig houdt, zowel lichamelijk als geestelijk. Een hond die zich buiten niet kan uitleven, doet dat binnen! 

De Jack Russell Terriër is een grote hond in een kleine verpakking. Wat niet klein aan de hond is, is zijn onverschrokken karakter, gebit en moed. Zij zijn echt niet bang voor de grote hond van de overkant. Ze zijn vrij fel en  u dient hier ten allen tijde rekening mee te houden! 

 De Jack Russell is dus een echte karakterhond. Zij zijn vaak erg eigenwijs en zijn zeer slim, en dit vereist daarom een zeer consequente opvoeding. Vergeet niet dat bepaalde gedragingen misschien wel leuk zijn in een jonge hond, maar ongewenst zijn in een volwassen hond.

Jack Russells zijn zeer waaks en zullen regelmatig blaffen. Wilt u dit niet, dan moet u dit van jongs af aan beperken. 

Gezondheid

 Patella Luxatie (losse knieschijven) is een aandoening die bij veel kleine terriër rassen voorkomt. De ouderdieren waar wij mee fokker zijn onderzocht op Patella Luxatie en zijn Vrij bevonden van de aandoening. Ook zijn de ouderdieren beide getest op erfelijke oogafwijkingen dit wordt ieder jaar opnieuw getest door middel van een ECVO oogonderzoek. Zij moeten van beide ‘vrij’ zijn van oogafwijkingen voordat wij ze inzetten in de fokkerij. Informatie deels overgenomen van de NVJRT